Live life your way

Live life your way

Diéta mellett nassolhatok-e ?

2018. július 24. - barbekque

Mivel többnyire unaloműzőként nassolunk, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe, ha esetleg diétázunk vagy egészségesen szeretnék élni!

Minden fogyókúra kezdete nehéz dolog ez tény és való, hiszen vannak szabályok, amiket be kell tartani és már ez önmagában sokak számára frusztrációt okoz, de ez nem is csoda. Az esti nassolás a legkárosabb a szervezetünk számára, hiszen utána lefekszünk aludni, így az elfogyasztott ételt nem tudjuk felhasználni, tehát a szervezet elraktározza. Viszonta ha nassolni támad kedved és diétádat nem szeretnéd felrúgni ezzel, akkor van számodra egy remek hírem. Lehet diéta alatt is nassolni! DE: itt is vannak, szabályok, amiket be kell tartanod, vagy különben tényleg felrúghatod a diétádat, ha megszeged azokat.

 phpthumb_generated_thumbnail.jpeg

Tehát lehet nassolni egészségesen is, de az ízletesnek ítélt csipseket, kekszeket, rágcsákat, fagyikat, stb. el kell felejtenünk! Na de akkor mégis mit nassoljak?

A nassolnivalóknál figyeljünk arra, hogy semmiféleképpen se tartalmazzanak egyszerű szénhidrátot, vagyis cukrot, lisztet stb. Sőt, lehetőleg minél kevesebb szénhidrát legyen bennük. Főként fehérjét és rostokat fogyasszunk, amelyek megfelelően eltelítenek, ám nem gyarapítják zsírpárnáinkat.

Nézzünk pár példát a rengeteg lehetőség közül:

  • ha valami édesre fájna a fogad, akkor pillanatok alatt megszűntetheti egy fehérje szelet, vagy fehérje por, zabpehely, túró és édesítő keverékéből sütött sütemény
  • nyugodtan egyél meg egy-két gyümölcsöt, vagy egyél egy zacskó gyümölcs chipset esetleg aszalt gyümölcsöt
  • friss zöldségeket is válogathatsz magadnak, amiket karikára vagy hosszú csíkokra vágsz. Ezeket önmagában is fogyaszthatod vagy vegyél  kaukázusi kefirt, amit jól keverj ki, majd fűszerezd meg egy kis sóval, borssal, apróra vágott kaporlevéllel és adhatsz hozzá friss petrezselymet is akár, mentalevelet, bazsalikomot. A zöldségdarabokat a kefirbe mártogatva fogyaszthatod
  • alacsony zsírtartalmú joghurtot fogyaszthatsz, ami nemcsak hogy egy órácskára el tudja telíteni a gyomrod, hanem egy kis kalcium és valamennyi fehérje is bekerül a szervezetedbe vele
  • néhány szem magvakat is ehetsz pl: tökmag, mogyoró, kesudió, stb.

Azt azért el kell még, hogy mondjam, ha napközben megfelelően odafigyelünk a táplálkozásunkra, és rendszeres időközönként étkezünk, akkor jelentősen lecsökken az esélye annak, hogy este megkívánjunk valami diétagyilkos nassolni valót!

nass_header.png

"Smoothie" láz

Mi az a "smoothie" és mire jó?  Hát, aki esetleg még nem tudja most választ kaphat.

 

A smoothie egy gyümölcsturmix, amit te saját magad is el tudsz készíteni, vagy a boltokban is meg lehet vásárolni kész termékként. Ez egy nagyon egészséges ital, ami az USA-ból terjedt el a világon minden felé. Az elkészítése pedig nagyon egyszerű hisz nem kell hozzá sok minden csak friss gyümölcsök, illetve kevés víz vagy tej. Az igazán nagyon finom és egészséges smoothienak legalabb 60-80%-a gyümölcsből készül.

És mégis mire jó ez az ital? Kiváló tápanyagforrás, javítja az emésztést, a felszívódást, regenerálja a bélflórát. Esetleg, ha úgy gonolod, hogy nem elég édes számodra, akkor még tehetsz bele mézet, nyírfacukrot vagy sztíviát. A pürésítés miatt ebben az italban sokkal több értékes növényi hatóanyag és tápanyag van, mint a szokványos gyümölcslevekben, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek!

chia-berries-smoothie-720.jpg

Vannak jellegzetes zöld smoothiek,amik zöldségleveket tartalmaz. Ezek a smoothie-k is kedveltek, ezek zöld levélzöldségekből, illetve frissen szedett vadon termő növényekből, gyógyfüvekből készülnek. A jó smoothie nagyrészt zöldségekből, kisebb részben gyümölcsökből, csírákból, fűszerekből és algákból készül. De ha magadnak készítesz smoothie-t akkor azt ajánlom, hogy olyan gyümölcsökből és zöldségekből készítsd el, amiket szívesen meginnál.

m4791-rucola-smoothie_magazin-q75-375.jpg

Szeretnék egy-két receptet és ötleteket adni:

Receptek:

Áfonyás-zabpelyhes smoothie:

 Hozzávalók:

bogyors_gyumolcs_smoothie.jpg

  • 2 ek zabpehely (+ a díszítéshez)
  • 15 dkg áfonya (+ a díszítéshez)
  • 1-2 tk méz
  • 3 ek zsírszegény natúr joghurt

Elkészítés:

  • A zabpelyhet leforrázzuk, és kb. 15 percig állni hagyjuk, amíg meg nem puhul.
  • Az áfonyát és a zabpelyhet a turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a mézet és a natúr joghurtot, és krémes állagúra dolgozzuk. Maradék áfonyával és zabpehellyel díszíthetjük.

 

Epres-narancsos smoothie:

smoothie.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg eper
  • 4 dkg gyömbér
  • 1 db citrom
  • 2 db narancs
  • 12 db jégkocka
  • 1 csipet kardamom

 Elkészítés:

  • Az epret megmossuk és kicsumázzuk. A meghámozott gyömbért vékonyan felszeleteljük. A citrom levét kifacsarjuk, a meghámozott narancsokat 4-4 részre vagy gerezdekre osztjuk.
  • Az epret a gyömbérrel és 6 db jégkockával együtt turmixgépbe tesszük. Megöntözzük a citromlével, majd a legmagasabb fokozaton pürésítjük kb. 1 perc alatt. A pürét 4 db széles szájú üvegpalackba töltjük.
  • A turmixkelyhet elmosogatjuk. Beletesszük a narancsot 6 db jégkockával együtt, megszórjuk a kardámommal, és a legmagasabb fokozaton turmixoljuk kb. 1 percig. Ezután a pürét egy kanál nyelén óvatosan az epres rétegre csorgatjuk. Szívószállal kínáljuk.

 

Recepteket találhattok még itt: http://www.mindmegette.hu/kereses/smoothie/

                                             https://gymbeam.hu/blog/10-egeszseges-es-nepszeru-smoothie-recept/

                                             http://www.nosalty.hu/receptek/kategoria/italok/turmix

Pihenés az egészséges életmód számára

Az egészséges életmód egyik legfontosabb alapelve a pihenés. A pihenést két kategóriába sorolhatjuk: van passzív és van aktív pihenés.

A megfelelő mennyiségű pihenés alapvető feltétele az egészségnek, mert a szervezetnek regenerációra van szüksége a problémamentes működéshez. A pihenés számunkra jelenthet testi és szellemi, illetve aktívan és passzívan eltöltött pihenést is, de a lényeg, hogy szervezetünknek a pihenés formáinak mindegyikére nagyon nagy szüksége van.

A szellemi munkát végző emberek szívesebben töltik szabadidejüket aktív pihenéssel. Mások, akik fizikai munkát végeznek, előnyben részesítik a passzív eltöltését a szabadidejüknek, mint például a tévénézést, olvasást. 

A passzív pihenés az alvás és a relaxáció. A kettő közül az alvás az emberi élet létfeltétele, ami valójában egy olyan tudattalan állapot, ami alatt a szervezetünk felfrissül. Az emberek alvásigénye természetesen más – más, ez függ:

  • életkortól ( a csecsemők alvásigénye a legnagyobb, ők 14 -16 órát is alszanak, a gyermekeké 10 – 12 óra, míg a felnőtteké már csak 6 – 8 óra)
  • az egészségi állapot és a szervezet terhelésének nagyságától 
  • milyen évszak van
  • milyen az időjárás
  • éppen attól, hogy milyen az egyén lelkiállapota

 367e41bafa389b7b77d38fd15e814598.jpg

 A relaxáció közben éberségünket alacsonyabb szinten tartva érünk el izmaink ellazulásával járó pihenő állapotot, ez azonban csak gyakorlással sajátítható el, mint például a jóga. Alkalmazásának hatására javul a szellemi teljesítőképesség, a kiegyensúlyozottság, és csökkenhet a minket ért stressz.

 872e7f925963f4f9594944cefd87649a.jpg

 

Év végül az aktív pihenés az, amit tudatosan csinálunk. A legfontosabb eleme az aktív pihenéseknek, hogy kikapcsolódást nyújt nekünk a mindennapi munka, a terhelés és a stressz hatásai alól. Ez a fajta pihenés megnyilvánulhat bármilyen dologban, amit mi szeretünk csinálni, ha nem a munkára gondolunk.

Itt van néhány példa:

  • bármilyen sporttevékenységek, (pl:nyáron strandröplabda,úszás, télen korcsolya, snowboard,síelés...)
  • valamilyen játékban, (pl. kártya, társasjáték...)
  • vagy többféle szabadidős és hobbitevékenységek (pl. horgászat, kertészkedés)
  • és ide sorolhatjuk a barátokkal közös tevékenységeinket egy fárasztó nap után. (pl: meccs nézés, zenehallgatás, kertiparty, szórakozás...stb.)

fc99bf6d8e830e51b257acd1b5d5ca71.jpg

 

Tehát figyeljünk arra, hogy próbáljunk meg az alváson kivül is pihenni a mindennapokban, akármilyen nehéz is lehet egyes emberek számára!

 

Nyár van, próbáljuk meg az Életmód váltást? Hogyan?

Megint nyár van és ismét formába szeretnénk hozni magunkat. Próbálkozunk a fogyó kúrával, az edzésekkel, a különböző ilyen-olyan diétákkal, de valami mindig visszahúz.

Szeretnék segítséget nyújtani azoknak az embereknek, akik életmódváltáson törik a fejüket. Hogy mégis hogyan érhető ez el? Most adok néhány információt hogyan lehettek képesek egészségesen élni.

Nemcsak a helyes étkezésekről, vitaminokról és egyéb táplálék kiegészítőkről szól az egészséges életmód, hanem hozzá tarozik a sportolás, pihenés és igen az alvás is. De nem azt mondom, hogy, ha átalszod az egész napodat, akkor egészséges leszel, vannak határok, amiket érdemes betartani.

Valamint az is tudni kell, ha egészségesebben szeretnénk élni nem biztos, hogy költséghatékony dologról van szó.De az egészséges táplálkozás nemcsak segít megszabadítani a felesleges kilóktól, hanem javítja a közérzetedet, életminőségedet és az egészségi állapotodat is. Szóval te döntöd el, hogy megéri- e neked változtatni.

Igyekszem, minél hasznosabb tanácsokat adni, amit még én is próbálgatok elérni. Tapasztalataimat is szívesen elmesélem nektek a továbbiakban.

 desayuno-frutas-verduras-500x334.jpg

 Az egészséges életmód alapjaival kezdjünk is:

Azt sajnos el kell mondjam, hogy az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra fog történni, mert ez egy folyamat eredményeként fog létre jönni. De ne keseregjetek el, legyetek kitartóak! Általában 8 alapelvet szoktak megemlíteni az egészséges életmóddal kapcsolatban, melyek együttesen a testi-lelki harmóniát teremtik meg.

Hogy mik ezek az alapelvek, nézzük is meg:

8+1 alapelv, aminek a betartásával napról-napra egészségesebbek lehetünk:

  1. Egyél minél több friss zöldséget és gyümölcsöt!
  2. Válassz teljes kiörlésű lisztből kenyeret, pékárut és más gabona alapú ételeket!
  3. Cukor helyett válassz inkább mézet vagy nyírfacukrot, esetleg sztíviát!
  4. Margarin és más zsiradékok helyett válassz hidegen sajtolt olajat vagy vajat.
  5. Fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot. (De kerüld a cukros üdítőket) Ez nagyon fontos mindig és mindenkor!
  6. Fogyassz több úgynevezett „lúgosító” ételt: pl.zöld növényeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, flavon tartalmú zöldségeket. De bátran ehetsz csirkét, pulykát, marhát és halat nem kell csak zöldségen élned! A sajtok és tejtermékek fontosak a szervezet számára, hiszen fontos kálciumforrása a szervezetnek, ha valaki azt mondja, hogy nem szabad ezeket fogyasztani az hülyeség.

  7. Étkezz rendszeresen, napi 4-5 alkalommal kisebb adagokkal.

  8. Mozogj rendszeresen!

8+1. Tartozkodj a gyorséttermi ételektől, a gyógyszer-,az alkohol- és cigaretta fogyasztástól

 Hogyan állítsunk össze egy egészséges napi menüt?

Az egészséges táplálkozás nem olyan nehéz dolog, mint ahogyan azt elképzeled. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, mint például az "OKOSTÁNYÉR" bemutatja nekünk az alapvető élelmiszercsoportokat, amik segíthetnek nekünk a célunk elérésében.

1.jpg

10 OKOSTÁNYÉR tipp:

  • Együnk minden főétkezéshez piros, narancs és sötétzöld színű zöldségfélét, például sárgarépát, paradicsomot vagy brokkolit, változatos formában: nyersen, főve, párolva, zöldséglének, salátának vagy szendvicskrémnek elkészítve.
  • Tízóraira, uzsonnára, desszertként kiváló választás a gyümölcs.
  • Heti 2-3 alkalommal elropogtathatunk 1-1 kis maréknyi nem sózott olajos magvat, például mandulát, diót, tökmagot. Remekül kiegészítheti a tízórait vagy uzsonnát.
  • Naponta egyszer együnk teljes értékű gabonafélét, például kenyér, péksütemény, müzli, levesbetét vagy köret formájában.
  • Minden nap szerepeljen az étrendünkben tej vagy tejtermék! A tejtermékek, pl. sajtok, joghurtok, tejföl közül zsírtartalmuk alapján válasszunk. Kerüljön nagyobb hangsúly a sovány alternatívákra, pl. Óvári vagy Tolnai sovány sajt, 12%-os tejföl.
  • Hetente legalább egyszer kerüljön az asztalunkra tengeri hal, de jó választás a busa, a pisztráng és a kecsege is.
  • Igyunk meg naponta 8 pohár (2-2,5 dl/pohár) folyadékot. Ebből legalább 5 pohár ivóvíz legyen.
  • Vásárláskor olvassuk el az élelmiszerek címkéjét! Hasonlítsuk össze a termékek zsír-, só- és cukortartalmát. Helyezzünk nagyobb hangsúlyt az alacsonyabb értékekkel rendelkező termékekre!
  • Hetente legfeljebb kétszer fogyasszunk desszertet, édességet! Törekedjünk a felhasznált cukormennyiség csökkentésére!
  • Csak alkalmanként csemegézzünk a nagy zsírtartalmú fogásokból, élelmiszerekből, mint például a kolbászok, szalámifélék, tejszínes mártások és desszertek, majonéz.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19440/miert-van-szukseg-taplalkozasi-ajanlasokra

Egészséges recepteket pedig itt találhattok, amik szintén segítenek neked: https://dietless.hu/receptek/

A LÉNYEG:

Az egészséges táplálkozás egy olyan eszköz, ami egyszerű változásokkal átformálja a megszokott étrendedet a jobb életminőség és a boldogabb élet érdekében! A te döntésed, hogy mennyire tudod magadban ezeket a dolgokat tudatosítani és hogy mit szeretnél elérni.

Viszont ami még nagyon fontos, hogy a diéta és a fogyókúra csak átmeneti megoldás, hiszen közben sokszor éhes maradsz és miután vége gyakran visszatérsz az eredeti szokásaidhoz és mint egy ördögi kör folytatódik tovább. Viszont az egészéges, kiegyensúlyozott és változatosételek hosszú távú fogyasztása hatékonyabb módszer.

Sok sikert kívánok mindenkinek a céljai elérésében!

egeszseges-etelek11-585x293.jpeg

 

 

Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok kizárására az étrendből. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19440/miert-van-szukseg-taplalkozasi-ajanlasok
Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok kizárására az étrendből. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás. Az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért bár szoros értelemben nem tartozik a táplálkozás tárgykörébe, de a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19440/miert-van-szukseg-taplalkozasi-ajanlasokra
Az egészséges táplálkozás nem ördöngösség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok kizárására az étrendből. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/19440/miert-van-szukseg-taplalkozasi-ajanlas

Live life your way

Éld az életed a magad módján

Sziasztok kedves olvasók!

   Létre hoztam ezt a kis blogot, mert szeretnék nektek minél több hasznos tanácsot adni az egészséges életmóddal kapcsolatosan, illetve elszeretnélek titeket kalauzolni a mindig napra kész divat világába.
   Valamint nem legutolsó sorban motiválni szeretnélek titeket, hogy éljétek úgy, az életeteket, hogy közben boldogok vagytok.

Sose feledkezz meg magadról sem!

Hamarosan érkezem az első bloggal.

süti beállítások módosítása