Live life your way

Live life your way

Pihenés az egészséges életmód számára

2018. július 15. - barbekque

Az egészséges életmód egyik legfontosabb alapelve a pihenés. A pihenést két kategóriába sorolhatjuk: van passzív és van aktív pihenés.

A megfelelő mennyiségű pihenés alapvető feltétele az egészségnek, mert a szervezetnek regenerációra van szüksége a problémamentes működéshez. A pihenés számunkra jelenthet testi és szellemi, illetve aktívan és passzívan eltöltött pihenést is, de a lényeg, hogy szervezetünknek a pihenés formáinak mindegyikére nagyon nagy szüksége van.

A szellemi munkát végző emberek szívesebben töltik szabadidejüket aktív pihenéssel. Mások, akik fizikai munkát végeznek, előnyben részesítik a passzív eltöltését a szabadidejüknek, mint például a tévénézést, olvasást. 

A passzív pihenés az alvás és a relaxáció. A kettő közül az alvás az emberi élet létfeltétele, ami valójában egy olyan tudattalan állapot, ami alatt a szervezetünk felfrissül. Az emberek alvásigénye természetesen más – más, ez függ:

  • életkortól ( a csecsemők alvásigénye a legnagyobb, ők 14 -16 órát is alszanak, a gyermekeké 10 – 12 óra, míg a felnőtteké már csak 6 – 8 óra)
  • az egészségi állapot és a szervezet terhelésének nagyságától 
  • milyen évszak van
  • milyen az időjárás
  • éppen attól, hogy milyen az egyén lelkiállapota

 367e41bafa389b7b77d38fd15e814598.jpg

 A relaxáció közben éberségünket alacsonyabb szinten tartva érünk el izmaink ellazulásával járó pihenő állapotot, ez azonban csak gyakorlással sajátítható el, mint például a jóga. Alkalmazásának hatására javul a szellemi teljesítőképesség, a kiegyensúlyozottság, és csökkenhet a minket ért stressz.

 872e7f925963f4f9594944cefd87649a.jpg

 

Év végül az aktív pihenés az, amit tudatosan csinálunk. A legfontosabb eleme az aktív pihenéseknek, hogy kikapcsolódást nyújt nekünk a mindennapi munka, a terhelés és a stressz hatásai alól. Ez a fajta pihenés megnyilvánulhat bármilyen dologban, amit mi szeretünk csinálni, ha nem a munkára gondolunk.

Itt van néhány példa:

  • bármilyen sporttevékenységek, (pl:nyáron strandröplabda,úszás, télen korcsolya, snowboard,síelés...)
  • valamilyen játékban, (pl. kártya, társasjáték...)
  • vagy többféle szabadidős és hobbitevékenységek (pl. horgászat, kertészkedés)
  • és ide sorolhatjuk a barátokkal közös tevékenységeinket egy fárasztó nap után. (pl: meccs nézés, zenehallgatás, kertiparty, szórakozás...stb.)

fc99bf6d8e830e51b257acd1b5d5ca71.jpg

 

Tehát figyeljünk arra, hogy próbáljunk meg az alváson kivül is pihenni a mindennapokban, akármilyen nehéz is lehet egyes emberek számára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barbekque.blog.hu/api/trackback/id/tr1514113249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása